Ordräknaren/Vanliga stavfel/Programera eller programmera?

Programera eller programmera, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är programmera, det är alltså felaktigt att skriva programera, pogramera eller pogrammera.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet programmera är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis programera, pogramera eller pogrammera. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet programmera när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på dessa felstavningar för ordet "programmera":

  • pogrammera
  • pogramera
  • programera

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Jag är intresserad av spelutveckling på fritiden och det här är sätt att komma i väg för att programera och träffa vänner, säger deltagaren Björn Renström.

Han saknade den tekniska bakgrund som krävdes för att själv kunna programera, så att han lade i stället fram idéer och gick igenom dem med tekniker för att se om det var möjligt.

En annan idé som Yokoi själv föreslog var att använda gungor som hjälten skulle kunna använda som katapult för att ta sig över hela skärmen, vilket också visade sig vara för svårt att pogramera.

Eidos ordförande Ian Livingstone sade att en utvecklare tillbringade två år med att programera Batmans mantel, med hjälp av över 700 animationer och ljudeffekter för att få det att röra sig realistiskt.