Ordräknaren/Vanliga stavfel/Karnival eller karneval?

Karnival eller karneval, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är karneval, det är alltså felaktigt att skriva karnival.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet karneval är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis karnival. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet karneval när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "karneval": karnival.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Sex personer, varav minst två barn, dödades och många skadades i kraftig explosion nära en pågående karnival i staden Oruro, i Bolivia.

Hon och hennes son hade planerat att gå på karnival i huvudstaden men kommer nu att ändra sina planer på grund av det upptäckta fallet av coronavirus på ön.

Johann Strauss framförde för första gången själv sin vals, som var tredje stycket av totalt inte mindre än tjugofyra nyheter komponerade av de tre bröderna Strauss till årets karnival.

Andra kända festivaler är Filmfestivalen i Berlin, Berliner Festspiele, Transmediale, Chaos Communication Congress, JazzFest Berlin, ITB Berlin, Young Euro Classic samt Kulturens karnival.