Ordräknaren/Vanliga stavfel/Andvänd eller använd?

Andvänd eller använd, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är använd, det är alltså felaktigt att skriva andvänd.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet använd är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis andvänd. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet använd när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "använd": andvänd.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Den ursprungliga dräkten, fortfarande vida andvänd, består av en khakifärgad skjorta, shorts, och en kampanjhatt med brett brätte.

Prata med barnen och ungdomarna om att inte hetsa varandra, och andvänd flytväst när ni är ute med båten så att ni kommer tillbaka hem.

I Stockholm förekommer en ofta andvänd typ av mynttoalett, den så kallade stadstoaletten med produktnamnet Paragon formgiven av Bo Castenfors och tillverkat av Danfo.

Uppdatera operativsystem och program, ha ett uppdatera säkerhetsskydd, andvänd säkerhetskopiering och klicka inte på filer via mejl om du inte säker på att de är osmittade.

Lindhagen är en ofta andvänd inofficiell beteckning på ett stadsutvecklingsprojekt som inleddes år 2005 i stadsdelarna Stadshagen och Kristineberg på nordvästra Kungsholmen.