Ordräknaren/Vanliga stavfel/Femenist eller feminist?

Femenist eller feminist, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är feminist, det är alltså felaktigt att skriva femenist.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet feminist är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis femenist. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet feminist när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "feminist": femenist.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Men Merkel har inte velat kalla sig femenist, ett uttryck som i Tyskland har en mer radikal klang än i Sverige.

Tredje vågen fokuserade mycket på individualism och mångfald och försökte på många sätt omdefiniera vad det innebar att vara femenist.

Aktiv femenist från 11 års ålder samtidigt som hon kunde följa med sin far till jobbet med komediserien ”Våra värsta år” och fick upp ögonen för skådespelaryrket.

Nu har fler klipp följt det första, med samma femenist som blir skjuten, kastad framför ett tåg, och matad till krokodiler ivrigt påhejdad av tiotusentals användare.

Under fredagens Skavlan förklarar 80-åriga skådespelaren Vanessa Redgrave varför hon inte ser sig själv som en femenist.Jag vill ha bra villkor för alla människor, säger hon.