Ordräknaren/Vanliga stavfel/Lättvindligt eller lättvindigt?

Lättvindligt eller lättvindigt, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är lättvindigt, det är alltså felaktigt att skriva lättvindligt.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet lättvindigt är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis lättvindligt. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet lättvindigt när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "lättvindigt": lättvindligt.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Jämlikhetskonsulenter har inget som helst ansvar för medarbetare och kan mer lättvindligt formulera åsikter.”.

Den uppgiften slarvade han dock med, varför Brahe drog på sig kritik för att ha erhållit Kullagården allt för lättvindligt.

Enligt demokrater kan Trumps ord och agerande tolkas som övergrepp i rättssak, medan republikaner ser mer lättvindligt på saken.

Detta ifrågasattes av Stenbock som ansåg att stadens borgare kom för lättvindligt undan och borde straffas för sitt brott mot den förra eden.

Premiärminister Scott Morrison säger enligt Sydney Morning Herald att han inte tog det slutgiltiga beslutet att hämta hem barnen lättvindligt.