Använda synonymer

Synonymer är ord som betyder i princip samma sak. Exempelvis är tallrik och fat synonymer, samt även och dessutom är också exempel på synonymer. Också är faktiskt likväl en synonym till både även och dessutom, och likväl till också, dessutom och även.. Som ni kanske märker kan det vara väldigt nyttigt att lära sig använda synonymer. Om man i sin text upprepar ord allt för ofta kan den lätt se monoton och "statisk" ut, genom att istället använda synonymer kan man göra att texten blir mer varierande och nyansrik. Användandet av synonymer kan även ha en retorisk effekt, då ett bra val av ord kan göra en text mer inkluderande för den presumtiva lyssnaren.

Bästa sökmotorn för synonymer

Istället rekommenderar vi att kolla i någon av de många sökmotorer för synonymer som finns på internet. Det finns många som i princip bara är kopior av varandra, men det finns även guldkorn att hitta. Vår favorit är helt klart Synonymerna.se, sök synonymer på Synonymerna.se. Där finns en riktigt bra och snabb sökmotor, samt en ren och snygg sida. Dessutom kan man utöver de sedvanliga synonymerna även hitta böjelser av ord samt exempelmeningar, och i många fall även engelska översättningar till orden.

Någonting som också kan vara bra att tänka på är antonymer, dvs. motsatsord. Ett exempel på motsatsord är acceptabel och oacceptabel, där de båda orden är helt motstridiga och därför antonymer. De som ligger bakom Synonymerna.se har även skapat Antonymer.nu, där kan man enkelt söka efter antonymer.

Om inbyggda synonymordböcker

Textredigerare som t.ex. Word och Pages har ofta inbyggda synonymordböcker, testa att högerklicka på ett ord så brukar det finnas en flik med synonymer. Nackdelen med dessa inbyggda böcker är att de brukar vara relativt inkompletta, samt är det svårt att navigera mellan synonymer och ta sig vidare till sidospår. Dessa inbyggda synonymordböcker innehåller inte heller särskilt ofta nyord eller slang, vilket ibland kan vara ett sätt att få en text att kännas modern eller användas för att liva upp den.