Skrivmall för recension

Att skriva en recension handlar om att skriva en kort beskrivning om någonting, t.ex. en bok, en film eller ett spel, tillsammans med ens egna åsikter om detta någonting. Eftersom det är just en recension är det så klart de egna åsikterna det som skall vara det huvudsakliga i recensionen. Men samtidigt är det oerhört viktigt att vara opartisk i sin recension.

Glöm inte detaljerna

Glöm inte att det även kan vara bra att nämna detaljer kring (exempelvis) boken, filmen eller spelet som inte har med själva innehållet att göra. Om det är en bok som recenseras kan det vara intressant för läsaren av recensionen att veta lite mer om författaren, vilka böcker författaren har skrivit förut o.s.v. Om det är en film som recenseras är finns det många detaljer som kan vara intressanta; vem regisserade filmen och vilka filmer har hen mer gjort? Vad för slags filmer har huvudrollsinnehavarna varit med i förut? Är det ett spel som recenseras kan det vara intressant att nämna ungefär hur lång tid spelet tar att "varva", samt vilka spel som personerna bakom spelet har gjort utöver spelet i fråga. Även när det handlar om böcker och filmer kan det vara bra att nämna speltid och "lästid", men det är kanske inte lika viktigt eftersom det för filmens skull är ganska tydligt och för bokens skull ganska personligt beroende på läsare.

Avsluta med ett slutomdöme

Som avslutning på recensionen kan det vara bra att lägga in ett slutomdöme eller kanske ett slutgiltigt betyg med alla för- och nackdelar medräknade. Ibland kan det även vara bra att vara personlig i sitt slutliga omdöme, vilket kan förstärka ev. för- och nackdelar som har kunnat identifieras.