Ordräknaren/Vanliga stavfel/Iaktagit eller iakttagit?

Iaktagit eller iakttagit, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är iakttagit, det är alltså felaktigt att skriva iaktagit.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet iakttagit är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis iaktagit. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet iakttagit när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "iakttagit": iaktagit.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Pulsationer med stabil period, liknande de som härrör från en neutronstjärnas spin, har man aldrig iaktagit från Cygnus X-1.

Polisen uppger att man upprättat en anmälan om trafikbrott med rubriceringen ej iaktagit väjningsplikt, samt vållande till kroppsskada.

Polisen uppger att man upprättat en anmälan om trafikbrott med rubriceringen ej iaktagit väjningsplikt, samt vållande till kroppsskada.

Efter det berättade åtta olika personer för polisen att de den dagen hade iaktagit en stilig ung man med armen i en mitella som kallade sig för "Ted".

Föraren i en av bilarna har anmälts, misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, eftersom hen inte ska ha iaktagit sin väjningsplikt.