Ordräknaren/Vanliga stavfel/Appropå eller apropå?

Appropå eller apropå, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är apropå, det är alltså felaktigt att skriva appropå.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet apropå är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis appropå. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet apropå när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "apropå": appropå.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Det har varit min tennis som styrt familjen hittills, men allt har sin tid, säger Stefan Olsson appropå prioriteringarna.

Jag gjorde en extra check, bara för säkerhets skull, säger Janne Andersson appropå covid-19-fallen som drabbat landslaget den senaste veckan.

Näringsminister Ibrahim Baylans pressekreterare Kajsa Loord skriver i ett SMS till SVT appropå tjänstemannens chattbudskap att ”Ibrahim Baylan hade ingen kännedom om det”.

Randall Jarrell skrev, appropå bland annat inrimmandet, att "Auden var likt någon som ständigt visar hur väl han kan klara alkohol fram tills det att han blir en alkoholist".