Ordräknaren/Vanliga stavfel/Hollänsk eller holländsk?

Hollänsk eller holländsk, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är holländsk, det är alltså felaktigt att skriva hollänsk.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet holländsk är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis hollänsk. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet holländsk när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på denna felstavning för ordet "holländsk": hollänsk.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Clason åtog sig uppdraget att rita fasaden i hollänsk nyrenässansstil, till vad han kallade ”Villa mot Tibern”.

Han dömdes och har avtjänat sitt straff enligt hollänsk lag.”, skriver ambassaden i en kommentar till presidentens tweet.

I Göta älvs mynning mitt emot Älvsborg fanns från 1607–1611 Karl IX:s Göteborg, som en hollänsk handelsplats samtida med Nya Lödöse.

Kvarnen var ursprungligen från 1600-talet, möjligen av hollänsk typ, som senare ersattes av en stolpkvarn och fortfarande kvarstod 1889.

Växjöhunden Jac, som är av rasen hollänsk herdehund, tog hem segern i kategorin spårhundar, tillsammans med sin hundförare Minette Nilsson.