Skrivmall för insändare

Hur skriver man en insändare på bästa sätt? Det handlar till stor del om att fånga och rikta uppmärksamheten hos läsaren, samt vinna sympati eller väcka känslor. Det finns tre saker som kan vara bra att tänka på och strukturera sin insändare kring.

Fånga uppmärksamheten

Använd en lockande eller uppseendeväckande rubrik för att fånga läsarens intresse. Rubriken är det första intrycket som läsaren får av din insändare, det är viktig att den är slagkraftig! Det är okej att ta sig lite friheter när det gäller rubriken, men samtidigt är det viktigt att rubriken återspeglar innehållet i insändaren på ett relevant sätt.

Utveckla tankar och argument

Huvudsyftet med en insändare är att framföra sina egna tankar och argument, därför är det viktigt att den åsikt man vill framföra har väl förankrade argument. Det är viktigt att tänka igenom logiken i det man vill säga, och kanske även försöka utmana sin egen åsikt och sina egna argument för att komma fram till mer finslipade argument som är ännu mer logiska. När du känner dig bekväm med dina argument och den bakomliggande logiken är det oftast helt okej att "överdriva" lite, just för att väcka ännu mer känslor hos läsaren.

Glöm inte att avfärda eventuella motargument som är vanliga för det ämne din insändare handlar om!

Sammanfattning

I slutet av din insändare är det viktigt att du sammanfattar det du vill ha sagt. Inkludera gärna dina absolut bästa argument och förankra dem med lättförståeliga och logiska resonemang.

Exempel på insändare

Här nedan följer ett exempel på en insändare, där vi har antagit rollen som en grinig farbror som skriver en insändare som respons på en artikel. Den artikel vi har valt som objekt är Stonehenge slutgiltigt (?) avslöjat, publicerad i Dagens Nyheter 2008-09-23.

Snicksnack kring Stonehenge

I dagarna läste jag en artikel om det mytomspunna Stonehenge. Artikeln beskrev hur ett gäng forskare hade gjort en utgrävning i Stonehenge, och kommit fram till att stenarna som utgör den mystiska platsen har blivit fraktade dit av människor från Wales. Anledningen till att de hade blivit fraktade dit var pga. att de antogs ha en helande effekt, bara för att de innehåller kopparsulfat.

Snicksnack säger jag! Varför skulle stenarna ha blivit fraktade sådana enorma avstånd enbart för det ändamålet? Kan inte forskarna se längre än sina näsor? Det är väl klart att dåtidens lärde, eller "astronomer", upplevde platsen som speciell. Det måste ligga någon annan anledning bakom, det förstår ju vem som helst! Det är klart att de som byggde Stonehenge kanske valde att ta stenar rika på kopparsulfat, just för att de hade en helande effekt. Men det uttalandet är ju bara för enkelt för att vara sant. Någonting mer måste ligga bakom! Lär er att lägga ihop 1+1, "vetenskapspersoner"!

- Bosse i Luthagen