Ordräknaren/Vanliga stavfel/Stadsminister eller statsminister?

Stadsminister eller statsminister, hur stavas det?

Det korrekta är statsminister, det är alltså helt fel att använda ordet stadsminister.

Möjlig förklaring till felstavningen

Så här i valtider då det dagligen pratas politik och det förekommer mängder med diskussioner i kommentarsfält på nätet, händer det väldigt ofta att man stöter på att folk skriver stadsminister. Detta är helt felaktigt, det korrekta uttrycket är statsminister.

Orsaken till varför det är så vanligt att man stöter på sådana som byter ut ett t mot ett d i mitten av ordet är troligen dialektal, i somliga uttal låter det faktiskt som att en säger stadminister och inte statsminister. Men det talspråkliga spelar självklart ingen roll, det är statsminister som är det som är korrekt.

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Enligt Nyheter Idag avslöjade Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali på Facebook att hans nya politiska mål är att bli stadsminister.

Kravet är att Annie Lööf får bli stadsminister istället för Ulf Kristersson, men det kommer aldrig att hålla.

Någon som vet i vilken ordning de olika stadsministrarna kommit efter Olof Palme?

Att arbeta tillsammans var också någonting som vår stadsminister Stefan Löfven betonade under besöket hos Västsvenska Handelskammaren.

Numer heter Sveriges stadsminister Magdalena Andersson, vilket har tjänat Sverige väl sedan Ryssland invaderade Ukraina och startade det första kriget i Europa sedan Hitler drog igång det Andra världskriget.