Ordräknaren/Vanliga stavfel/Busshållsplats eller busshållplats?

Busshållsplats eller busshållplats, hur stavas det?

Den korrekta stavningen är busshållplats, det är alltså felaktigt att skriva busshållsplats eller busshålltsplats.

Möjlig förklaring till felstavningen

Ordet busshållplats är ett ord som man relativt ofta ser att någon stavar fel på, det som då felaktigt skrivs är vanligtvis busshållsplats eller busshålltsplats. Orsaken till detta är troligtvis talspråklig, då ordet busshållplats när det uttalas (framför allt med vissa dialekter) har en sådan betoning att det lätt kan misstolkas hur ordet stavas.

Oftast är det i till exempel kommentarsfält på internet (främst sociala medier) som man stöter på felstavningar likt dessa, och det är även där som man stöter på dessa felstavningar för ordet "busshållplats":

  • busshålltsplats
  • busshållsplats

Sammanfattning

Exempelmeningar med fel stavning

Här nedan har vi sammanställt några meningar som vi har stött på där felstavningen förekommer:

Skottlossning på tisdagsförmiddagen lokal tid, vid en busshållsplats i närheten av ett välgörenhetscenter.

Den sista skadade sändes till sjukhus klockan 02.12 efter att ha påträffats vid en busshålltsplats några minuter tidigare.

Dådet ska ha inträffat vid en busshållsplats i Kawasaki utanför Tokyo och flera av de skadade ska vara barn i åldrarna 6 till 7 år.

En man i 20-års åldern har knivskurits vid en busshållsplats på Resecentrum i Västerås, och han har förts med ambulans till sjukhus.

Med en identifikation med en QR-kod låser man upp cykeln och kan trampa iväg till eller ifrån närmaste busshålltsplats eller tågstation.