Ordräknaren/Artiklar/Begreppet "hen"

Allt du behöver veta om begreppet hen

Hen är ett könsneutralt begrepp som används istället för begreppen han eller hon. Hen kan användas i sammanhang där en person inte vill definiera sig som ett specifikt kön eller om du läser en text där du inte vet vilket kön det är på den person det handlar om. Hen kan även användas i texter där du vill nå ut till både honom och henne så istället för att skriva han och hon kan du då istället skriva hen så är alla inräknade direkt.

Kan man säga hen till alla?

Hen kan man rent teoretiskt sett säga till alla människor då det är ett könsneutralt begrepp, men däremot vill inte alla bli kallade för hen och det måste då respekteras. Tillexempel vill inte Anton bli kallad för hen för att han anser att han är en pojke och vill därför bli kallad för han/honom och då måste det respekteras, likväl som det ska respekteras om Anton skulle vilja bli kallad för hen istället för han.

När blev hen ett begrepp ?

Ordet hen föreslogs redan 1966 av Rolf Dunås. Han skrev ett förslag om att använda ordet hen eftersom Finland hade ett könsneutralt begrepp som heter hän. Det tog dock lång tid innan folk började använda ordet hen i Sverige. Det började användas på riktigt av befolkningen 2013.

Begreppet hen var inget ord förrän det togs med i Svenska Akademiens ordlista 2015.

Sammanfattning

Hen är ett begrepp som är könsneutralt som kan användas för personer som inte vill definiera sig som ett specifikt kön. Hen kan även användas i sammanhang där könet i fråga inte är viktigt eller där man vill nå ut till både honom och henne i samma mening. Från att ordet hen kom på tal tog det 49 år innan det blev ett ord i Svenska Akademiens ordlista.


Publicerat 2021-01-02